Tjäna pengar som bloggar – olika metoder

· Blogg
Author

Gillar man att skriva och är passionerad av ett visst ämne, kan en karriär som professionell bloggare vara något att satsa på. Det är inte alla som klarar av det, men det finns flera sätt man kan testa. Och sen är internet full av god råd. 

Marknadsföra produkter

För att skriva om andras produkter och få betalt för det, måste man vara en duktig skribent och ha många följare. Att recensera produkter till 0 läsare är ingen nytta för företag och de kommer inte erbjuda pengar för mödan.

Man kan starta upp en blogg och sedan visa upp den för olika företag som skulle passa in på bloggen. Om de gillar bloggen kommer de att betala för reklamen. Man ska dock vara medveten om att man inte får göra ”smygreklam” i texten. Det måste vara tydligt vad som är marknadsföring och reklam. Det finns också risken att läsaren anser att bloggen är ”oetisk” eftersom inläggen är sponsrade av företag, men är man bara rättfram med informationen kan det gå bra ändå.

Erbjuda annonsplatser

Vill man inte att bloggen ska uppfattas som reklam, kan man strunta i att erbjuda företag recensioner av deras produkter och tjänster. Istället kan man registrera sin blogg och erbjuda annonsplatser. Man kan gå genom annonsnätverk såsom Googles egna variant. Google skannar av bloggen och lär sig vad den handlar om och infogar sedan passande annonser runt omkring. Som bloggare får man betalt per sidvisning eller per klick på annonsen.

Det handlar om småkronor men har man tillräckligt många läsare kan det bli gynnsamt. Man kan inte styra över vilka annonser som visas och en del kan vara fula och icke-intressanta.

Anlitad för att blogga

blogging_monte_carlo4-thumb-450x300-161730

Ett annat alternativ är att söka jobb som bloggare. Istället för att vara en egen firma kan man söka en stadig tjänst där man bloggar åt ett företag. Det är så klart en mer reglerad tjänst med deadlines och arbetstider, men hamnar man hos rätt företag kan man få se världen och grotta ner sig i sitt största intresse. Det finns pokerbloggare som reser världen runt för att följa med i de olika turneringarna, och det finns de som ger information om mänskliga rättigheter via Amnestys egna blogg.

Blogga som affiliate

Genom att ingå i ett affiliatenätverk kan man blogga om sitt favoritämne och får betalt för det. Här väljer man själv vilka företag man vill arbeta med, utefter de företag som har anmält sig till affiliatenätverket. Man lägger länkar i sin text eller som annonser, som leder till företaget. Det finns flera sätt att få betalt, varav den vanligaste är att få betalt per köp. När en läsare klickar på en länk fastnar en cookie i deras dator som håller koll på att läsaren kom från bloggen till företagssajten. Om läsaren sedan gör ett köp inom trettio dagar registreras det att läsaren handlat genom bloggen och skribenten får en provision på en viss procent av köpet.

Bli köpt

Det här är så klart det absoluta bästa scenariot men också det svåraste att åstadkomma. För att bli köpt måste man ha en stor och bra blogg med många följare. Ska man satsa på detta kommer bloggandet att vara en heltidssyssla fastän man kanske är tvungen att blogga helt gratis i början. Ett sätt för att bli köpt är att nischa bloggen: blogga om någonting som väldigt få personer bloggar om. Därmed blir man slutligen experten på områden och den som folk citerar och rådfrågar när de stöter på ämnet. Att blogga om mode är nästan dödsdömt, det finns tusentals modebloggar. Men att blogga om något mer specifikt inom modebranschen kan vara lättare: blogga om att sy modeplagg eller blogga om herrkläder från 60-talet.